Er staat een klein beeldje van de Zierikzeese huisarts Job Baster (1711-1775) in het Havenpark, maar bijna niemand weet wie hij is. Zelfs in Zierikzee niet. En dat terwijl hij als eerste het Zeeuwse onderwaterleven heeft beschreven in zijn tweedelige boek Natuurkundige Uitspanningen (1763). Honderdvijftig jaar lang is dit boek een ware bijbel voor biologen geweest. En dat is bijzonder, want hij had maar weinig middelen tot zijn beschikking. Er waren nog geen duikers in die tijd. In de uithoek die Zierikzee toen was (“In dit afgelege hoekje van de wereld hoort men noijt iets nieuws”) correspondeerde hij intensief met wetenschappers als Boerhaave en Linnaeus over zijn bevindingen. Waarom is hij zo in de vergetelheid geraakt?

De film heeft twee verhaallijnen. Een reconstructie van het leven en werk van Job Baster wordt gemaakt met Marcel van den Berg in de rol van Baster. Er is gefilmd in het huis van Baster in Zierikzee, in de haven, aan de monding van het kanaal en bij het Kaaskenswater, waar Baster het drijfslakje vond, dat hem beroemd maakte. 

De duikers/biologen Floris Bennema en Peter van Bragt gaan het water in en laten zien wat er nog klopt van de beschrijvingen van Baster. Bioloog/ Basterkenner Wim Backhuys licht de persoonlijke kant van Baster toe, vertelt over het drama in zijn leven en waarom nog maar zo weinig mensen hem kennen.

Het productieteam bestaat uit Jeannette Parramore, zij schreef het script, deed de interviews en de regie; Edward Snijders deed het camerawerk boven en onder water én de montage; Maurits Overdulve was de geluidstechnicus en componeerde de muziek voor de film.

De speelduur is 26 minuten, de film is beschikbaar als DCP, MOV file, dvd en BluRay.