Het idee voor de documentaire over Job Baster ontstond tijdens de opnames van de tv-serie Zeeuws Water voor Omroep Zeeland (2011). Bioloog Peter van Bragt kende het verhaal over de Zierikzeese huisarts Job Baster en bracht dit op als onderwerp  voor een documentaire.  Zeker interessant, maar het onderwerp moest wel vertaald worden naar een boeiend verhaal voor een breed publiek.

Jeannette Parramore nam deze taak op zich en deed onderzoek. Zij sprak Baster-kenners en biologen Floris Bennema en Wim Backhuys en had contact met Huib Uyl, gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland. Job Baster bleek een belangrijke, 18e eeuwse wetenschapper met meerdere dramatische - misschien wel traumatische - ervaringen in zijn leven, die het verhaal nog geschikter maakten voor verfilming. 

De research en het verzamelen van voldoende informatie nam enige maanden in beslag. Vervolgens kon het echte werk, het schrijven van het script, beginnen.

Het resultaat van het script was het voorstel een historische film te produceren op Schouwen. Het decor van Zierikzee was weliswaar veranderd maar er was ook nog veel historie aanwezig. Toch was het niet altijd even makkelijk om storende auto’s, lantaarnpalen, nieuwbouw en gsm antenne's buiten beeld te houden. Gelukkig was Marcel van den Berg bereid om Baster op een geloofwaardige manier tot leven te brengen.

Een eerste filmdraaidag vond plaats in 2012 in het oorspronkelijke huis van Job Baster aan het Havenpark. Dit gaf het productieteam (Jeannette, regisseur en Edward, camera)  de gelegenheid vast te stellen of de vertaalslag van historische gebeurtenissen naar de moderne tijd het gewenste resultaat opleverde. Daarnaast was het belangrijk anderen te kunnen laten zien waar de documentaire toe zou leiden omdat de financiering van de film aanvankelijk moeizaam verliep. 

Voorjaar 2013 werd duidelijk dat er genoeg steun was voor de productie van 'de Bijbel van Baster'. De filmopnames vonden vervolgens plaats in april en mei. April was koud, mei was een stuk aangenamer, maar altijd was er de Zeeuwse zon.  Maar Marcel, in zijn 18e eeuwse kostuum, trok vaak meer aandacht dan ons lief was.. 

Voor de montage was de hele maand juni beschikbaar, zodat Maurits Overdulve, verantwoordelijk voor het geluid, voldoende tijd had de soundtrack af te ronden om de deadline van 1 augustus 2013 te halen.